10 spørgsmål til Claus Lohman

I morgen den 11. juni udkommer Claus Lohman på Forlaget Aronsen med krimien “Under overfladen”. Den er første del i en trilogi om virologen Martin Henderson og den arkæologistuderende Emma Fitzgerald. I den forbindelse har bogfriisen fået lejlighed til at stille Lohman 10 spørgsmål, så du som læser kan blive klogere på den fynske forfatter.

Claus Lohman har har tidligere udgivet en trilogi, som tog sit udspring i amish-folket og andre religiøse mindretal. Du kan se en kort opsummering af den del af forfatterskabet her.

“UNDER OVERFLADEN” – hvad har inspireret dig til den?

Jeg vil med “Under overfladen” hylde naturen og samtidig gøre opmærksom på, at vi mennesker ikke skal føle os hævet over den, men huske på, at vi selv er en del af den. Endvidere drager jeg opdagelsestiden ind i fortællingen, da jeg er fascineret af perioden. Ved at lade områderne smelte sammen prøver jeg at gøre mine budskaber interessante, så læseren – ud over at få en god historie – også føler sig beriget med ny viden.

Forlaget Aronsen har udsendt et nydeligt pressefoto af dig – beskriv med 5 nøgleord, hvad der gemmer sig UNDER OVERFLADEN hos dig selv?    

Ydmyg, ambitiøs, målrettet, handlekraftig, følsom. 

Hvad er det bedste ved at være forfatter?

Der er virkelig mange glæder ved at udkomme med en roman, men skal jeg kun fremhæve en, er det tilfredsheden over, at andre bruger tid på noget, jeg har skrevet – uanset om folk bryder sig om det eller ej.

Hvad er knap så godt?

At jeg ofte føler, at jeg ikke kan tillade mig at række armene i vejret og råbe al min glæde ud, fordi janteloven ligger som et tykt tæppe hen over mig. 5: Jeg sendte aldrig min første trilogi ind til et forlag, men selvom bøgerne faktisk klarede sig godt på markedet, følte jeg ikke, at jeg fik den samme anerkendelse i bogbranchen, som hvis jeg havde haft et forlag i ryggen.

Din første trilogi var udgivelser på eget forlag. Hvordan er det denne gang at være under andres vinger?

Apropos dit forrige spørgsmål, så valgte jeg af den grund at indsende Under overfladen til Forlaget Aronsen, og med det store PR-arbejde, folkene bag har gjort for bogen og for mig som forfatter, er det ikke noget, jeg har fortrudt. Jeg er stadig med i de fleste beslutningsprocesser og føler mig tryg med kyndige folk omkring mig. Derudover er min redaktør, Majse Stricker, virkelig skarp, så med hende på holdet er Under overfladen blevet terpet igennem minutiøst inden udgivelsen, både hvad angår grammatik, karakterudvikling og handlingsforløb.

Hvad ved de færreste om dig?

At jeg godt kan græde under en film, at jeg er sparsommelig, og at jeg er fuldstændig ligeglad med, hvilken bil jeg har, bare den virker!

Nævn to bøger du har læst det seneste år?

Hvidt snit af Lotte Petri og Mona af Dan T. Sehlberg.

Hvad vil du gerne gøre mere af?

Rejse – og helst research-rejser til de dele af Verden, hvor mine bøger foregår, blandt andet Det Caribiske Hav, New York og Australien.

Hvor mange nye bøger rumsterer i dit hoved?

Under overfladen er første del i en trilogi, hvor toeren (Ukendt land) og treeren (Usikker grund) allerede er udtænkt. Ukendt land giver læseren et unikt indblik i aboriginernes kultur, mens Usikker grund kommer til at kredse om inuitter og nordboerne foruden eventyr og videnskab. Derudover er jeg ved at skrive en eventyrfilm til filmproducer Marco Lorenzen, det står dog lidt stille lige nu. Derudover har jeg tre andre bøger i tankerne. Hvad de er, vil jeg ikke ud med endnu – men flere forlag har vist interesse.

Hvad sætter du stor pris på i dit forfatterskab?

Jeg nyder at holde foredrag om mine bøger, for her ved jeg, at tilhørerne er kommet af lyst, så jeg derfor kan arkivere janteloven og tale om alle de fantastiske ting, jeg indtil nu har oplevet som forfatter. Jeg sætter pris på de mange møder med boghandlere og deres kunder, og jeg værdsætter hver en henvendelse omkring mit forfatterskab. Og så er jeg virkelig glad for det samarbejde, jeg har med mit forlag, og jeg håber, vi sammen kan få trilogien om Martin Henderson og Emma Fitzgerald ud til så mange krimielskere som muligt.