Jakob Fuglsang – drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag – “Jakob Fuglsang – drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje” af Jakob Fuglsang i samarbejde med Rasmus Staghøj, udgivet d. 6. juni 2018, 304 sider. ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/6)

Okay, hvis du hader cykling af et godt hjerte, så er denne udgivelse (eller denne anmeldelse for den sags skyld) bestemt ikke noget af skrive hjem om. MEN – har du mindst én gang heppet på de danske ryttere – under eksempelvis Tour de France, er du allerede løbet tør for argumenter imod at læse bogen.

“Jakob Fuglsang – drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje” er skrevet i samarbejde med den karismatiske journalist Rasmus Staghøj, som allerede i flere år har beriget den danske dækning af Tour de France.

Nu beriger han os igen – denne gang i selskab med Jakob Fuglsang.

Hvis du som sagt er blot en anelse glad for cykelsport – og ikke føler dig som Thomas Treo til en Medina koncert, så venter der dig her en ganske dejlig læseoplevelse.

Fuglsang tager os med fra barnsben i kernefamilien, over hans store interesse for mountainbiken, som umiddelbart var hans første store cykelkærlighed – frem til karrieren (og som Danmarks bedste cykelrytter), hvor vi kender ham i dag. Det er medgang og modgang, hårdt arbejde, umage og perfektionisme – tilsat frustrationen over i perioder at være kendt som “den evige toer”.

Hvert kapitel starter med ord af Rasmus Staghøj, som efterfølges af Jakob Fuglsangs egne betragtninger om emnet – og det fungerer rigtig godt.

Personligt har jeg flere gange chokeret folk,- især mænd, når jeg har fortalt, at Tour de France har lagt lydsporet til min sommer hvert år siden 1995. “Jamen du er kvinde” udbrød en bordherre til et sølvbryllup engang, som ønskede at vide, hvad jeg skulle bruge ferien på.

Og ja – kvinde det er jeg – ikke cykelekspert, men jeg ELSKER Tour de France, løbet, vejret, spændingen og dramaet. For mig er det altid umuligt at sidde ned, når dagens etape nærmer sig sin afslutning – ja ofte også undervejs. Sådan er det!!!

“Jakob Fuglsang – drømmen om regnbuestriberne og den gule trøje” emmer også af passion, engagement og personlig udvikling. Ja, måske grænsende til nørderi – men kke kun omkring Tour de France og vejen til OL-sølvmedaljen.

For historien rummer en del mere end det. Store følelser – både udtalte og uudtalte gemmer sig på de 304 sider, hvor jeg unægteligt blev grebet af stemningen flere gange. Genkendelsens glæde af beskrevne situationer og perioder i cykelsporten, positive såvel som negative – var stor og fik alle mine følelser i spil. Ikke mindst kapitlet med tiden omkring “Team Judas”, hvor knuden i maven ikke fornægtede sig. Åh jo – meget kan vækkes til live under læsningen.

Samtidig er der noget befriende, berigende i at få denne fortælling fra manden på cyklen. Det åbner nemlig alle muligheder for at få nuancer på sager, som man måske hidtil kun har haft pressens udlægning af.

Gudskelov er der i skrivende stund kun 28 dage til Tour de France.

 

Strålende Staghøj – Fuldstændig Fuglsang