Under overfladen

Anmeldereksemplar fra Forlaget Aronsen – “Under overfladen” af Claus Lohman, udgivet d. 12. juni 2018, 340 sider. ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/6)

I kølvandet på Claus Lohman´s trilogi om retsgenetikeren Sarah Bermann (https://www.bogfriisen.dk/2016/11/17/genkald-afslutningen-paa-en-trilogi/) er han nu klar med sit næste projekt. 

BAGSIDETEKST: Da to dykkere dør under mystiske omstændigheder i New York, befinder virolog Martin Henderson sig pludselig i et kapløb mod tiden. Alt peger i retningen af en 100 år gammel dræbersygdom. Men hvor stammer udbruddet fra? Og kan han nå at udvinde en vaccine?    
Efter et mislykket kidnapningsforsøg møder han den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald, der besidder vigtige informationer i opklaringsarbejdet. 
Sammen bevæger de sig tættere på sandheden. Men det viser sig hurtigt at intet er som det ser ud. Hvem kan de stole på? Og har Martins fortid noget med hændelserne at gøre? 

Forfatteren lancerer her sin fjerde bog, som samtidig er første del i en ny serie om virologen Martin Henderson og den arkæologistuderende freelancejournalist Emma Fitzgerald.

I forbindelse med serieprojektet, er Claus Lohman kommet under vingerne hos Forlaget Aronsen – og det virker som et godt match:

for med “Under overfladen” lykkes det Claus Lohman på bedste vis at kombinere sin trang til at berige sine læsere med et informativt niveau af en vis kaliber – og samtidig begå en krimi, som rammer en noget bredere målgruppe end hidtil. Det er et kompromis, der kommer alle til gode og som har sit naturlige afsæt i forfatterens udvikling.

Alene temaet i truslen om en verdensomspændende pandemi, er nok til at skræmme livet af de fleste og referencerne til “Den spanske syge”sætter tankerne i gang. Selvom der er flere lag i historien, kan det dog til tider føles som om den unge Martin Henderson står helt alene med udfordringen i at finde en kur, alt imens verden omkring ham er i undtagelsestilstand. Heldigvis bliver det aldrig for alvor utroværdigt.

Sproget flyder let og Claus Lohman er tro mod såvel sin forkærlighed for detaljer, samt for nørderi og for foretrukne formuleringer.

Skal man ærgre sig en smule over noget, må det absolut være opklaring samt afdækning af plot og sammenhænge. Dette sker over flere kapitler og får let en tendens af den ene opremsning efter den anden fra nogle af de implicerede. Omend det – uden tvivl, er en smagssag, så er det lidt synd.

Ikke desto mindre er man ganske godt underholdt og intet afholder siderne fra at blive læst. Ligeledes skal der ikke meget tankevirksomhed til, før man som læser kan forestille sig bogens potentiale til filmatisering.
Lige dele “Outbreak” og “National treasure” – tilsat research og hjerteblodet fra en naturvidenskabelig hjerne – rystet godt sammen med et overraskende plot.

Klart mere OVER end UNDER!