Bjørnen

Anmeldereksemplar fra Gyldendal ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/6) “Bjørnen” af Katrine Marie Guldager, 176 sider, udgivet 7. juni 2018.

“Bjørnen” er Guldagers seneste udgivelse og den første siden romanen “En uskyldig familie” om hvilken jeg blandt andet formulerede:

“bidrager sikkert til den trykte bogs evige overlevelse”.

Trods sin titel – er “Bjørnen” en ganske klein sag. Ved første øjekast strejfede ordet “pamflet” min hjerne og et kort sekund overvejede jeg, om forlaget mon blot havde sendt mig en læseprøve.

MEN; for ganske nyligt så jeg en væg, hvorpå der stod, at små mennesker også kan have store følelser. Det samme gør sig gældende for denne lille udgivelse.

BAGSIDETEKSTVibse er over halvvejs i livet, og tingene går ikke hendes vej. Mandag bliver hun fyret fra sit arbejde som gymnasielærer (røvhuller), torsdag flytter hendes datter Laura hjemmefra (lille ælling), og fredag har hun et kæmpeskænderi med sin mand Bent (idiot). Nu kan det være nok! Hun kører op i familiens afsidesliggende hus i Sverige for at være alene, men en snestorm rammer, strømmen går, og nu er Vibse ikke længere så sikker på, at turen til Sverige var en god idé.

“Bjørnen” er udkrængning og udstillelse af en indebrændt kvinde, fikseret i egen midtlivskrise og mistrivsel. Vibse er satans vred, tåkrummende og samtidig befriende ynkelig – og nok syner bogen ikke af meget, men man skal være aldeles teflonbelagt og langt under de 40, såfremt man overhovedet ikke (over for sig selv ihvertfald) kan indrømme blot en brøkdel af genkendelse fra et sted i livet.

Romanen strækker sig over blot 11 dage – og forløser en bred og omsiggribende palet af indkogte følelser for bogens hovedpersonen.  Det er liv og død, skyld og skam – og ikke mindst identitetstab, som kan rokke selv ved den, som syner stærkest.

Trods bogens format, venter der læseren såvel grin som gråd. Bidende kulde, fortvivlelse og afmagt gør indtryk, da det står klar at Vibse er faret vild i såvel den svenske vinter, som i livet.

En maggi-terning af Katrine Marie Guldagers kunnen #iordetsmestpositiveforstand