Hvidt snit

“Hvidt snit”, Lotte Petri, ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/6) Forlaget Turbine, 318 sider, udgivet 2. januar 2015.

“Hvidt snit” er forfatteren Lotte Petris fjerde bog i serien om lægen og forskeren Selma Eliassen. Det er samtidig min første læseoplevelse fra Lotte Petris hånd.

Så ud over min altid tilstedeværende glæde omkring bøger, havde jeg ingen specielle forventninger til bogen, men tænkte at dén ville jeg hygge mig med i påskeferien.

Dér tog jeg fejl. Det er ikke en hyggelig bog.

Men hold da op for en thriller. Allerede i løbet af de første 8 sider havde bogen et fast tag i mig. Ingen snik-snak, intet overflødigt – men en bog skåret til på allerbedste vis og i et fantastisk begavet sprog.

Når man første gang får pulsen ned igen, delagtiggøres læseren i fundet af en død ulv i Thy Nationalpark. Vel at mærke en ulv med 30 år gamle menneskerester i maven.

Næsten samtidig sker et voldsomt dødfald på Sikringen, som rummer landets farligste patienter. Det viser sig, at begge de afdøde har måtte lægge krop til det hvide snit. Med 30 års mellemrum.

Dermed en scenen sat for en opklaring, som går over yderligere mord, racehygiejne og eksperimenter som gennem mange år har undgået dagens lys.

Jeg kan næppe lægge skjul på, at jeg er begejstret for bogen – og det på trods af, at den også rummer en del faglige nørderier og latinske udtryk. Ja – man kan måske godt føle, at visse afsnit rummer rigelige mængder af information, – ikke mindst medicinsk historie. Omvendt er de relevante for sammenhængen – og bedst som man når at tænke over det, så skifter scenen igen til afsnit, hvor jeg flere gange tog mig selv i at sidde og holde vejret.

Så informativt balancerer “Hvidt snit” fint på grænsen, således at man som læser aldrig føler sig hverken dum eller uvidende.

Det er på ingen måde en tilbagelænet hyggebog, men derimod en bog som kræver, at man som læser holder tungen lige i munden for at håndtere de forskellige scenarier, personer og ikke mindst historikken. Alligevel finder jeg det ret tiltalende, at forfatteren dermed stiller både krav og udviser tillid til sine læsere.

Som nævnt starter mit bekendtskab med Lotte Petri i denne 4. bog i serien, men det var på ingen måde et problem for læseoplevelsen.

Den 3. bog i serien – “Sort død” har jeg allerede i reolen – men vil også anskaffe mig de 2 første bøger, således at jeg får læst dem i rækkefølge. For læses – det skal de.

Jeg gentager: ingen snik-snak, intet overflødigt – men en bog skåret til på allerbedste vis og i et fantastisk begavet sprog. 

Hårrejsende godt håndværk.