87 sekunder

DR samt Lindhardt og Ringhof ⭐️⭐️ (2/6) “87 sekunder”, Lone Theils, 192 sider, udgivet 31. marts 2017.

“87 sekunder” er Lone Theils´ krimi, som hun i et samarbejde med DR har skrevet for “åben mikrofon”. Således har P1´s lyttere mulighed for at høre en serie programmer, hvor Lone Theils laver research til bogen “87 sekunder”.

Under en kanalrundfart findes en ung kvinde druknet i Christianshavns Kanal. I efterforskningen, som ledes af Georg Guldmann – viser det sig snart, at den unge kokkeelev ikke døde ved et uheld. En morder er på spil og spørgsmålet er, om det er første gang han har slået til?

I medierne har der været en skrevet en del om konceptet med Lone Theils og skrivningen af en krimi for åben mikrofon på DR. Beskrivelsen af de “87 sekunder” det tager et menneske at drukne, har været en teaser for projektet.

Så det var med visse forventninger, at jeg gik i gang med læsningen. Ikke mindst fordi min begejstring for Lone Theils´ debutkrimi “Pigerne fra Englandsbåden” – i serien om Nora Sand, var ganske stor.

Desværre skuffer “87 sekunder” på en måde, så man et øjeblik kan blive i tvivl om, hvorvidt det virkelig er en Lone Theils krimi. Historien er tyndbenet, for let – en 9 punkts prik-til-prik tegning i krimigenren, hvor motivet kun bliver en lige streg i luften.

Og en drabsefterforsker, som i flæng bruger formuleringen “det var næsten ikke til at bære” – taber både pondus og troværdighed.

Siderne små, ordene for få og margener alt for brede. Skal man gribe læseren på 192 sider, kræver det ganske enkelt mere. Især for en bog, der mere virker som manus til et hørespil (eller grundskitse til en egentlig krimi).

Efter endt læsning, har jeg lyttet til de foreløbigt 3 første programmer på P1 – og de er bestemt mere interessante end bogen og måske burde programmerne have stået alene! Lydkulissen på P1 var ihvertfald det eneste i projekt “87 sekunder” som gjorde, at uhyggen alligevel ramte en smule.

Som nævnt, var “Pigerne fra Englandsbåden” en fremrangende krimidebut, efterfulgt af “Den blå digters kone”. De foregik begge primært i England og jeg vælger derfor at tro, at Theils´ skrivetalent er så godt – at det er Danmark som location, der må have begrænset hende i “87 sekunder” – måske kombineret med manglende tid.

En fortravlet krimi i Pixi-format, hvor forventning og troværdighed også drukner.

#viventerpånorasand