Kærlighed for voksne

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️  (5/6) “Kærlighed for voksne” af Anna Ekberg, 384 sider, udgivet 2. maj 2017.

Leonora og Christian har delt livet i mere end to årtier og sammen med deres nu næsten voksne søn – som efter mange års alvorlig sygdom endelig er erklæret rask, har de skabt et solidt trekløver i en villa ved Vejle Fjord. Sådan ser det ihvertfald ud.

Men ændringer i Christians adfærd gør, at Leonora får en nagende mistanke.  En mistanke som bekræftes, da hun til en fest ser sin mand være sammen med en anden og meget yngre kvinde,

For Leonora står det krystalklart, at skilsmisse på ingen måde er en mulighed. Uanset hvor forelsket Christian så måtte være. Og hun skyr ingen midler.

Men det gør Christian måske heller ikke? Og pludselig er “til døden os skiller” ikke så langt væk.

Ikke sjældent sker det, at man dømmer en bog på dens udseende – eller i det mindste bliver en form for forudindtaget. Og selvom undertegnede læser mange forskellige typer bøger – var jeg således en smule i tvivl om , hvorvidt “Kærlighed for voksne” ville være for meget “føle-føle”.

Men dér tog jeg fejl.

“Kærlighed for voksne” er årets læseoverraskelse og betegnelsen “spændingskrimi” dermed årets underdrivelse.

Fra første færd er det nærmest umuligt at undvige intensiteten og alt det endnu usagte der ligger imellem linjerne. Eneste kur er at læse en side mere og endnu én.

For nok er der mange følelser og et feminint touch i “Kærlighed for voksne”, som er skrevet af Anders Rønnow Klarlund og Jacob Weinreich under pseudonymet “Anna Ekberg”- men det er også en fortælling om menneskelige ekstremer.

Om at blive skubbet helt derud på kanten af livet, hvor man krampagtigt holder fast i tilværelsen og identiteten, som man kender den. Ude at stand til at at tænke rationelt og agere derefter.

Om kærlighed og had – og den næsten ubegribeligt korte afstand imellem

For hvor langt er man som menneske villig til at gå, når en personlig eller sågar eksistentiel krise viser sit grimme fjæs. Og hvor langt vil man som menneske egentlig gå for at redde sig selv, når det kommer til stykket?

Er livet en købmandshandel og i givet fald: hvem skylder så hvad og til hvem? 

“Kærlighed for voksne” er en interessant, tankevækkende og sindssygt spændende bog, som også tager læseren ad uforudsete veje. Og så klæder det bogen utroligt godt, at den foregår i Vejle. Om muligt øger det troværdigheden.

“Kærlighed for voksne” har på ingen måde travlt. Snarere er tempoet adstadig – i ordets allermest positive forstand.

Intet hastværk nødvendigt. Anna Ekberg har alligevel læseren fra første side.

Overordentlig overraskende spænding