Pagten

Anmeldereksemplar fra Lindhardt og Ringhof ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/6) “Pagten” af Michael Katz Krefeld, udgives 2. november 2017, 416 sider.

Thomas Ravnsholdt, bedre kendt som Ravn – har her 5 år efter det uopklarede drab på kæresten Eva, fundet rimeligt godt fodfæste i tilværelsen og styr på livet generelt – uden alkohol vel at mærke.  I arbejdslivet er der fin efterspørgsel på hans evner som privatopdager.

Således er Ravn også umiddelbart afvisende imod at tage flere opgaver ind, da han uventet kontaktes af forsvarsadvokaten Christopher Bruhn. Men når denne – som også repræsenterer storgangsteren Kaminsky, lufter en sammenhæng og nye spor i sagen omkring Evas død, må Ravn uværgerligt bide på.

“Pagten” er Michael Katz Krefelds femte selvstændige bind i serien om Ravn og dermed har eventuelt nye læsere en fremragende mulighed for at hoppe med på (vand)vognen.

For det trofaste publikums vedkommende vil bagsideteksten, som stiller en afklaring af Evas død i udsigt, uden tvivl virke tillokkende.

Og lad det være sagt med det samme:                     Michael Katz Krefeld fedter ikke med handlingen

Således skal man ikke mange sider ind i bogen før Evas sidste minutter skildres og trods brutaliteten, er der noget nærmest forløsende i at komme videre med lige præcis dét, som har lagt en tavs underlægningsmusik til bind 1-4.

Det afspejler forfatterens evner, at han så tidligt i bogen kan røbe så meget – og så alligevel kun har løftet en flig af såvel plot som handling for sin læser.

Bogen igennem, er læseoplevelsen præget af intetsitet og spænding – og hvis man som undertegnede sætter en ære i altid at kunne trække vejret helt ned i maven – ja så venter der læseren en gedigen udfordring. Heldigvis levner “Pagten” også plads til gode grin.

Korruption – og mistanken om samme, fylder en del, men konceptet holder hele vejen hjem og de allersidste kapitler nås, før man med sikkerhed har sorteret “the good guys” fra “the bad guys”. Det ville være synd at påstå, at “Pagten” er den første krimi, der har svøbt sin handling omkring en østeuropæisk storgangster, men Michael Katz Krefeld sørger på forbilledlig vis for, at det aldrig bliver latterligt eller tærer på troværdigheden. Den evne er ikke alle forundt.

Femte bog i Ravn-serien er en fryd for krimielskere – en intens og omsiggribende læseoplevelse med stor underholdningsværdi.

Sidste år vandt Michael Katz Krefeld Marthaprisen og blev dermed kåret til danskernes yndlingsforfatter 2016. Det er tydeligvis ikke blevet brugt som en sovepude, for “Pagten” oser af både umage og flow.

Bogfriisen kapitulerer for Kong Krefeld og bukker sig i støvet.