Penguin Bloom

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/6) “Penguin Bloom” af Cameron Bloom & Brandly Trevor Greive, udgivet 5. oktober 2017, 208 sider.

For nogle uger siden fik jeg tilsendt denne bog af forlaget. Min første tanke var; en billedbog ? -og måske derfor har den stået på min hylde indtil her i aften.

“Penguin Bloom” er primært fotografen Cameron Blooms fortælling om mødet med sin hustru Sam. En fortælling om et liv med mange fælles interesser og om et samliv, som også berigede dem med 3 sønner. Om livet, der tog en dramatisk drejning, da Sam under en ferie i Thailand styrtede 6 meter ned og blev lam fra brystet.

Første del af bogen er udelukkende tekst. Cameron Bloom introducerer os til et livet med stor kærlighed og om tragedien, der splittede lykken i atomer og truede med at gøre det samme ved familien.

Kort tid efter ulykken, finder en af parrets sønner en skadet fugl. Den har også taget et dybt fald og er i en sølle tilstand. Da ingen andre vil tage sig af fuglen, som familien Bloom døber Penguin, beslutter de sig for at drage omsorg for den selv. Trods udsigten til, at det måske er et håbløst projekt.

Penguin bliver således en del af familien – midt i deres egen livskrise, men måske giver det alligevel mening?

“Penguin Bloom” er en overraskende smuk bog, hvor Cameron Bloom skildrer hustruen Sams tragiske ulykke, hendes kriser, udfordringer og følelser i billeder – uden netop hende, men med fuglen Penguin som det gennemgående og illustrerende motiv.

Historien er ikke et glansbillede – ikke på noget niveau. Til gengæld er den enormt stærk og rørende – omend den danske oversættelse lader noget tilbage at ønske.

Med billeder, forholdsvis enkle virkemidler og en autentisk dybtfølt historie – som jeg overhovedet ikke var forberedt på,  ramte “Penguin Bloom” mig med et kraftigt stik lige i hjertet. Og da bogen mange sider inde, endelig viser et billede af Sam, begyndte tårerne spontant at løbe.

Et hurtiglæst og uventet stjerneskud.