Pigen og vogteren

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (5/6)

“PIGEN OG VOGTEREN”Øbro & Tornbjerg, 353 sider, udgivet oktober 2016

“Pigen og vogteren” er Øbro & Tornbjergs 5. bog i serien om kriminalpsykologen Katrine Wraa.

Den anerkendte psykoterapeut Alice Milford findes myrdet i sit hjem, hvor hun også havde klinik. Der er flere veje at gå i efterforskningen – ikke mindst qua Alice Milfords specielle familieforhold og hendes åbne kritik af psykiatrien og dens samarbejde med medicinalindustrien.  

Alligevel savner politiet til stadighed et gennembrud. 

Katrine Wraa bliver en del af efterforskningen. Hun kæmper selv med efterdønningerne af kærestens død, da hun var højgravid med den nu 2-årige datter Edith og med sorgen over det ufrivillige liv som enlig mor. 

Det bliver et intenst opklaringsarbejde for teamet – for hvilke retninger er relevante at tage – og hvilke er ikke?

Lad det være sagt med det samme; “Pigen og vogteren” er ingen læse-let bog for krimielskere. Det er den langstrakte krimi over kort tid, der emmer af Øbro & Tornbjergs grundige researcharbejde om psykiatrien, medicinalindustrien og forbruget af psykofarmaka, som netop er omdrejningspunktet i en stor del af historien.

Der er mange faglige udtryk og referencer i bogen og læseren har alle muligheder for at blive klogere (eller i det allermindste for at blive opdateret) uden at føle sig dum. Jeg følte mig godt underholdt og optaget at bogen samtidig med, at jeg følte mig stimuleret af denne ambitiøse og næsten lidt nørdede krimi, som er virkelig godt skruet sammen.

Derfor er det også en skam, at vi skal helt frem til side 87 før bogen endeligt og konsekvent refererer til Alice Milford (og hendes afdøde mand) som psykoterapeuter og ikke psykologer. Hvis man som læser er bevidst om, at der er forskelle i psykoterapeuters og psykologers arbejde – og i deres uddannelse ikke mindst, kan det godt være et irritationsmoment;

Hun så på den afdøde psykolog igen og følte sig helt tom”

 

 

Men tag ikke fejl – Øbro & Tornbjerg skriver både troværdigt og fængende, således at man tydeligt skelner de mange personer og relationer fra hinanden. Det er et meget nutidigt, relevant og vanvittigt spændende tema som præger bogen, ikke mindst spørgsmålet om terapi kontra medicinering.

Med “Pigen og vogteren” har Øbro & Tornbjerg måske nok begået en krimi, som ikke er for alle, men det gør ikke den berigende læseoplevelse mindre for os som er på.

Har man ikke læst om Katrine Wraa tidligere, er der klart grundlag for at udvide bekendtskabet.

Klædelig Klog Krimi

  • som kan læses mere end én gang
  • som sætter tankerne i gang om det samfund vi lever i
  • som seriøst prikker til læserens personlige stillingtagen