Himmelflugt og højdeskræk – historien om Love Shop

Turbine ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/6)

“HIMMELFLUGT OG HØJDESKRÆK”, Tommy Heisz, 342 sider, udgivet oktober 2015.

Lad mig være helt ærlig; det var ikke det oplagte valg at tage imod et tilbud om at læse og anmelde den nye bog om Love Shop. Lydsporet til min egen ungdom, mit liv – er nemlig gået ret meget i en anden retning, startende med tv2, Thomas Helmig, George Michael etc.

Ikke desto mindre takkede jeg ja til at læse “Himmelflugt og højdeskræk” – det er jo heldigvis aldrig for sent at udvide sin horisont.

Fra første side fornemmer man, at de 1.215 gram lækker, sort hardback med guldtryk har noget på hjerte. Der ér en historie at fortælle.
Og det gør han smukt, Tommy Heisz. Sproget i bogen er roligt, velskrevet og yderst troværdigt. I mit hoved hørte jeg sågar DR-journalist Anders Aggers stemme læse hvert ord højt – og det i sig selv, er et stort kompliment til forfatteren.

Himmelflugt og højdeskræk” er historien om Jens Unmack, Hilmer Hassig og Henrik Hall. Det er historien om musikalske drømme, ambitioner, modgang, succes, kuldsejling og livtag med døden. Og om venskaber til tider strakt til bristepunktet – og om at flytte sig i livet, som menneske, først eller sidst.

Det er historien om evnen til at formidle og konfrontere selv de sværeste ting via musikken og om manglen på samme evne i livet og i relationer til dem der er tættest på én. Bevægende.

Nok lå jeg ikke i bogens umiddelbare målgruppe, men den har holdt mig fast og fascineret fra start til slut. Det er ikke en underholdningsbog, men en fortælling man tager til sig.

Undervejs har jeg følt trang til at tage Love Shops musik ind. I processen har jeg muligvis drevet min mand en smule til vanvid, men det gav så vanvittig god mening at gå hele vejen og dermed få fuldt udbytte af bogen.
Himmelflugt og højdeskræk” har på alle måder været en berigende oplevelse – og da DRs Anders Agger (som jeg modsat Love Shop – har været fan af i flere år) på et tidspunkt blev flettet ind i historien, gik bogen på flere måder op i en højere enhed for mig.

At Jens Unmack er den eneste nulevende af Love Shops tre grundlæggere, gør naturligvis, at han er den eneste som i bogen kan “tale selv”. Ikke desto mindre fungerer fortællingen om ham – teksternes mester, Hilmer og Henrik på bedste vis. Det er ingen tvivl om, at Tommy Heisz har gjort sit forarbejdet grundigt og talt med mange mennesker, som har været omkring Love Shop.

Afdøde Hilmer Hassig fylder en del i historien. Men Hilmers karakter og til tider (selv)destruktive og dystre sind beskrives ordentligt og værdigt. I hvert fald på en måde som gør, at man som læser bliver i stand til at se igennem det vanskelige sind….og dermed kan få øje og huske på alt det som Hilmer trods alt også var, mesterede og producerede…

Den opmærksomme har gættet det, for ja – jeg er begejstret for bogen. Den har beriget mig og gjort mig klogere. Det er altid spændende at gå en anden vej end den oplagte – også når man vælger bøger. Så tak Tommy Heisz, for et ærligt og mærkbart portræt og for at åbne mine øjne for andet end det gængse. Og apropos øjne, så er beskrivelsen af Henrik Halls næstesidste optræden på Vega både intens og bevægende.

“Alle har en drøm at befri” – og til marts skal jeg til min første Love Shop koncert. Som 42-årig. Vi ses Unmack.