Jeg elsker dig om femten år

Anmeldereksemplar fra People´s Press  “Jeg elsker dig om femten år” af Julie Badura, 128 sider, udgivet 20. september 2018 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/6)

Uddrag fra bogen:

“Jeg kan ikke regne mig frem til, om i dag bliver en god eller en dårlig dag. Jeg skriver dit navn på et blankt stykke papir, og så foreviger jeg dig og mig i blæk på papir. Et brev er mere rigtigt end en mail. En lang sms er desperat. Jeg krøller til sidst papiret sammen og smider det i skraldespanden. Et brev er alt for meget.”

 – Så sad jeg dér, med Julie Baduras seneste værk i hånden – en lille let sag på knapt 130 sider, med et omslag i abstrakte lyse blå/lilla akvarelfarver, og tænkte:

okay, jeg havde egentligt håbet på en større bog denne gang!”

 – mest fordi Baduras første skriveri; “De dage med dig” – var svært at lægge væk igen, især da det var færdiglæst! 

Bagsideteksten lover blandt andet “en poetisk fortælling om spæd, uforløst kærlighed, der endelig får en chance for at blomstre i voksenlivet. En historie om skæbner der krydser og om livets benspænd”.

Badura kunne have valgt at skrive en fire-binds murstensroman ud fra samme tema som i “Jeg elsker dig om femten år”. Hun kunne have valgt at fylde den med floskler, lyserød candyfloss og solbrune hjertekirurger i sportsvogne, en Scarlett O´Hara og en Rhett Butler til hest, eller en Christian Grey´sk åh-jeg-er-så-mystisk-stereotyp – men det gjorde hun heldigvis ikke!

Som i Baduras debut “De dage med dig” – er al udenoms-fyldet også udeladt i “Jeg elsker dig om femten år” – og deri ligger kvaliteten … for derfor kravler bogen under huden med det samme – der er ikke noget filter imellem!

Det er hjerte rimer på smerte, skåret helt ind til benet, råt for usødet – og så er det skrevet af en voksen!

Det er dug-på-vinduerne-erotisk uden at blive vulgært, ikke med erotikken som virkemiddel men som den absolut uomgængelige konsekvens af intens kærlighed – og så er det skrevet af en voksen!

Det er opståen og forfald, det er tillid og tvivl – det er fortvivlelse og spirende håb – og så er det skrevet af en voksen!

– og det er skrevet så godt, at jeg under læsningen følte mig hensat til et stort hvidt rum uden andre elementer end hende, ham og jeg som observatør til at høre deres historie … og der ud over formåede at blive fyldt af jalousi undervejs!

“så hvad betyder det at en bog kun er på 130 sider, når den fylder 1300 hos læseren!!”

Det er blændende håndværk – kommer bog nummer tre snart??

#gæsteanmeldelse #hrbogfriisen

Published

Updated

Categories

Romaner