Tina og Basse

Anmeldereksemplar fra People´s Press  “Tina og Basse” af Peer Kaae, 299 sider, udgivet 9. marts 2018 ⭐⭐⭐⭐⭐ (5/6)

Da jeg var barn, købte min far altid Ekstra Bladet – og jeg husker stadig, hvordan jeg trænede mine læsefærdigheder ved at læse med – især når der var grumme sager på tapetet, som optog landets opmærksomhed.

Heldigvis skete det sjældent, at der fandt forbrydelser sted som gik ud over børn…..men det forekom bestemt også i 80´erne. Således havde disse sager om bl.a. “Malene-mordet” i 1982 indprentet sig i min hukommelse.

Ihvertfald genkaldte det at læse denne bog en del minder fra den tid – og ikke mindst den tids efterforskninger. Fra længe før internettet og længe før informationshastigheden – og forventningerne til samme, eksploderede.

 “Tina og Basse” er det første jeg læser fra Peer Kaaaes hånd, men det bliver bestemt ikke det sidste.

Bogen tager udgangspunkt i de to bortførelsessager fra ultimo 1965 og primo 1966, hvor 2 spædbørn – henholdsvis Tina fra København og Basse fra Odense, bortførtes fra deres respektive barnevogne.

Tina blev genforenet med med sine forældre, hvorimod Basse for evigt forsvandt fra jordens overflade.

Peer Kaae skriver lækkert og i et sprog, som er tro mod den tid, hvor de faktiske forbrydelserne fandt sted. Det er svært ikke at flyde med i fortællingen ganske fra start, for man er i virkelig gode hænder hos Peer Kaaes trykte ord.

“Tina og Basse” og det forfatteren kan med fortidens stemme og med respekt for de gamle sager – trods det, at der (naturligt) nok er kunstnerisk frihed i spil i nogle af beskrivelserne – er klart anbefalelsesværdigt og mere til. På Krimimessen i Horsens forrige weekend følte jeg således stor trang til at anskaffe mig mere læsestof fra Peer Kaae – og fik disse 3 eksemplarer med hjem, som også har greb i fortiden.

Så har man blot en smule interesse i sager med greb i virkeligheden, er der ingen grund til at tøve i læsningen af “Tina og Basse”.

Mener man, at interessen ikke er til stede – ja så læs den alligevel.