Fars dreng

Anmeldereksemplar fra Politikens Forlag ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ (6/6) “Fars dreng” af Emelie Schepp, udgivet 27. december 2017, 336 sider.

Imens den seksårige Jonathan har sin far Sam i telefonen, trænger en fremmed mand ind i huset. Sam beordrer sin søn til at gemme sig på sit værelse og sætter straks kurs mod familiens hjem.

Da Sam når frem, finder han sin kone død og sønnen forsvundet ud i den blå luft. Tilsyneladende er der ingen spor for politiet at gå efter – så Jana Berzelius og efterforskningsteamet må skærpe alle sanser i eftersøgningen af den lille dreng. Alle er de påvirkede af sagens karakter og samtidig er det som om ikke alle implicerede spiller med åbne kort. 

Jana forstyrres i det intense arbejde af et spøgelse fra fortiden og denne gang må hun måske endda bede om hjælp fra helt egne rækker.

“Fars dreng” er Emelie Schepps fjerde bog i serien om anklageren Jana Berzelius, som har en skjult og dyster fortid. Kendetegnende for denne serie er forfatterens forbilledlige evne til at sætte et troværdig ramme som gør, at hele konceptet og dobbeltlivet omkring Jana Berzelius holder bog efter bog.

Siden allerførste bog har jeg været en begejstret fan og alligevel har jeg hen mod såvel bog nr. 3 som denne nr. 4 ikke kunne dy mig helt for at tænke:

“Ja, lad os nu se om det kan lykkes at holde troværdigheden med endnu en bog i dette usædvanlige set up”

“Fars dreng” gør imidlertid enhver tvivl omkring Emelie Schepps evner i den forbindelse til skamme – og det er næsten ubegribeligt, at der bag forfatterens sarte ydre og imødekommende fremtoning, kan gemme sig en krimiforfatter af den kaliber.

Det kan derfor ikke overraske, at Emelie Schepp blev årets svenske krimiforfatter i såvel 2016 som 2017 – og ved sit forfatterskabs begyndelse, må forfatteren have nedkogt en suppeterning i krimiform så kraftig, at scenariet omkring Jana Berzelius her ved fjerde bog står stærkere end nogensinde.

Da jeg anmeldte serien 3. bind “Ondt blod” tidligere i år skrev jeg følgende:

“Jana Berzelius fremstår lige så unik, tydeligt og troværdigt som Stieg Larssons Lisbeth Salander”

Dette har ikke ændret sig. Plottet og alle lag i bogen holder kadencen hele vejen – og “Fars dreng” var et fyrværkeri af spænding og intensitet.

GODT NYTÅR !!!

Sublim Schepp – Blændende Berzelius