Størst af alt

Anmeldereksemplar fra Gyldendal ⭐️⭐️⭐️⭐️  (4/6) “Størst af alt” af Malin Persson Giolito, 416 sider, udgivet 24. marts 2017.

Et skoleskyderi har fundet sted i Sverige. Maja Nordberg befinder sig i klasseværelset, hvor hun som den eneste ikke er blevet skudt.

Da vi møder Maja Nordberg igen er 9 måneder passeret og i den periode har hun siddet varetægtsfængslet. Nu begynder retsagen og afklaringen af, hvad der egentlig skete den dag. Og i månederne op til.

Maja Nordberg har alles øjne rettet mod sig og IMOD sig – mange synes allerede med sikkerhed at vide, at hun koldblodigt dræbte sin lærer, hjerteveninden og kæreste. Hvordan kan det ellers hænge sammen ?

Dermed begynder optrevlingen af en historie blandt svenske overklasse-teenagere, som har alt. Tilsyneladende.

På årets Krimimesse i Horsens hørte jeg et interview med Malin Persson Giolito og det pirrede min interesse for “Størst af alt”, som det vist også lykkedes forfatteren at nævne som “årets svenske krimi 2016” omkring 4 gange på de 20 minutter interviewet varede.

“Størst af alt” er dog en spændingsroman som tager sin begyndelse få minutter efter en massakre, som vi kort introduceres til imens krudtrøgen stadig huserer og med hovedpersonen Maja som fortæller.

Dernæst følger retsagen om Maja Nordbergs andel i skoleskyderiet og de næste mange sider er det lange seje træk med mange beskrivelser, ikke mindst af anklagemyndigheden og Majas juridiske team med den kendte forsvarsadvokat Sander i spidsen.

At forfatteren Malin Persson Giolito er uddannet jurist, skinner tydeligt igennem i de mange ord som beskriver retsagen – og der en nærmest gennemgående kølighed bogen igennem, hvor man som læser ikke rigtigt kan beslutte om man bare skal dømme og hade den 18-årige Maja Nordberg på forhånd ligesom alle de andre. Hvis de da gør det? Hvad er sandt, hvad er falsk og hvad er midt imellem.

På trods af, at især læsningens opstart netop kan virke som det lange seje træk i denne ordrige og til tider kynisk beskrivende spændingsroman, anbefales det at læse bogen til ende.

Hatten af for forfatterens evne til at beskrive livet på overfladen i disse teenageres overklasseliv. Usentimentalt, usødet og råt. Om svigt med svigt på. Både for det man gør og for det man undlader. Og hvad er en lykkelig afslutning egentligt, hvis man grundlæggende har det forkerte udgangspunkt?

Vedkommende læsning. Trist og tankevækkende.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *